ЗА ОСТЕОПОРОЗАТА

Што е остеопороза?

Остеопороза буквално значи „порозни коски“. Нашите коски се направени од дебела надворешна кора и цврста внатрешна сунгереста мрежа која личи на пчелино саќе составено од тенки стапчиња коска.

Остеопороза значи дека некои од тие стапчиња стануваат тенки или се кршат, при тоа правејќи ги коските понежни и покршливи. Ваквата состојба често останува незабележана се додека коската не се скрши за прв пат, што најчесто se случува кај рачните зглобови, колковите и ‘рбетните коски. Токму овие скршени коски или фрактури можат да доведат до болка...

НАШАТА МИСИЈА

Нашата мисија What is osteoporosis? Osteoporosis literally means ‘porous bones’. Our bones are made up of a thick outer shell and a strong inner honeycomb mesh of tiny struts of bone. Osteoporosis means some of these struts become thin

- Women if they have had an early menopause or hysterectomy

- Men if they...

ФОТО ГАЛЕРИЈА

Item of the Month

Strength® bracelet made of genuine, fresh-water, white, cultured 8-9mm pearls joined together on.

Item of the Month

Strength® bracelet made of genuine, fresh-water, white, cultured 8-9mm pearls joined together on.

Item of the Month

Strength® bracelet made of genuine, fresh-water, white, cultured 8-9mm pearls joined together on.

Item of the Month

Strength® bracelet made of genuine, fresh-water, white, cultured 8-9mm pearls joined together on.
Patients & Public

Complete information about osteoporosis and what you can do. Find an osteoporosis society in your country or region. Take the risk test.


» повеќе


Health Professionals

Useful information about osteoporosis and related special topics. Educational materials, training courses. Links to IOF publications and projects.


» повеќе


Центри за дијагноза